101 år!
Sveriges äldsta bemannade bensinstation!
Har du någon information, historia eller gammal bild på macken? Hör gärna av dig! : )
1922-1947
TEXACO

Fyra år efter första världskriget, samma år som Tutankhamons grav upptäcks och samma år som det svenska folket röstar nej till rusdrycksförbud, grundar sjökaptenen Ossian Wirström en sjömack på Kronudden i Vaxholm. Han väljer att bli återförsäljare för The Texas Company (Texaco) som hade etablerats som bensinbolag i Sverige året innan. På denna tid fanns det endast fyra bensinbolag i Sverige, det var Shell, Pratts, BP och Texaco.

Många mackar i Sverige överlevde inte finanskrisen 1929 eller de tuffa åren under andra världskriget men Ossian och den efterföljande föreståndaren Axel Jensen härdade ut.

Det är inte konstigt att macken ligger där den ligger,
Kronudden är nämligen helt skyddad från den vanligaste
vindriktningen, syd-västvinden.
1922-1947

Detta är den äldsta kända bilden på macken, den är tagen nån gång i början på 1920-talet. På den nybyggda vita stationspaviljongen ser man en rund Texaco-skylt.

Mackens grundare, Ossian Wirström, föddes i en fyrmästarfamilj 1886 och var yngst av sju syskon. Släkten hade levt i Vaxholm sedan 1700-talet så vidareutbildning i Stockholm till sjökapten torde varit ett rätt självklart val. Under första världskriget blev hans lastfartyg blivit torpederat av en tysk ubåt, men alla klarade sig till livbåtarna. Han var 36 år när han etablerade macken på Kronudden. Men sjökarriären var inte över för det, livet ut var han kapten på Waxholmsbolagets ångbåtar.

Ossian iförd sin sjökaptensuniform.

Ossians efterträdare, Axel Jensen, föddes i Trondheim 1865. När Axel var 4 år flyttade hans familj till Sverige i och med att fadern, som var en dansk ingenjör, fick jobb med byggandet av järnvägen mellan Falun och Gävle. Axel kom sedan till Vaxholm 1916, han tog anställning på Ramsövarvet, grundade Vaxholms hantverksförening och tog sedan över mackverksamheten efter Ossian. 

Ett av Axels barnbarns barn, är idag en stadigt återkommande kund.

Axel Jensen, utanför Texacos kioskbyggnad år 1934. 

1947-1966
CALTEX

Under 1930-talet bildade Texaco och Standard Oil of California tillsammans det nya bensinbolaget Caltex (California-Texas) för att kunna expandera på nya marknader. Men det var först efter att det andra världskriget var slut som Caltex kunde lanseras i Europa. Till sommaren 1947 hissades Caltexflaggan på Kronudden, flaggstångsfästet är alltjämt kvar och är det äldsta av macken som man idag kan se på plats. 

Även bilar tankade under denna tid från macken genom några pumpar som stod intill Strandgatan.

Till sommaren 1965 läggs mackens första flytbrygga ut, samma flytbrygga är fortfarande i drift dock med nya cisterner. På denna bild syns byggnationen av kajen.

1947-1966

På denna kolorerade bild, troligtvis från tidigt 50-tal, har Caltexflaggan målats röd, men egentligen var den grön. I huset till vänster var det verkstad för Archimedes-utombordsmotorer.

En härlig sommardag 1963. Glassen Top-Hat var en storsäljare!

Här kan man se de Caltexröda landpumparna intill vägen.

1966-1997
TEXACO (igen)

Den europeiska delen av Caltex fördes återigen tillbaka till Texaco under 60-talet. 

Redan efter fem år så räckte inte mackens enda ponton till för alla båtar, en ponton till blev nödvändig och kunde läggas ut 1970. 

Under Vaxholmssomrarna på 70-talet var det även ibland öppet på nätterna.

En kund berättade nyligen att under sin värnplikt 1990 som kustjägare så låg han och hans grupp på ubåtsspaning uppe i Kastellets torn. Plötsligt ser de bubblor från en ubåt på norra Vaxholmsfjärden, kort därefter dyker ett ubåtstorn upp på väg in i Kastellsundet. De laddade ett granatgevär och tog sikte på ubåtstornet för att öppna eld. I höjd med macken dök ubåten igen, varpå kustjägarna sa till varandra “-Oj, tänk om vi skjutit och granaten studsat på vattnet och upp på macken…” 

 

Dieselpumparna var svarta, bensinpumparna röda.

1966-1997

Texaco Vaxholm, sommaren 1987.

Så här såg Texacos logga ut från 1963 till 1981.

Texacos logga från 1981.

Den nuvarande föreståndaren Peter Wikström fick möjligheten att ta över driften av Texaco på Kronudden till sommaren 1985.  

 

 

Peter Wikström, 1985

Vy från kastellets torn under Classic Boat Festival i början av 90-talet. 

1997-2013
PREEM

Att byta märke från Texaco, med den coola stjärnan och de svart-röda färgerna till preems gul/gröna glada björn var inte helt uppskattat av personalen… Men macken blev åtminstone totalrenoverad på bekostnad av Preem-koncernen inför ett besök av Preems ägare sheik Mohammed Al Amoudi. Han åkte sedermera bara förbi macken på en middagskryssning och var fullt upptagen med att äta ‘smoorgosboard’ så han tittade inte ens ut…

 

Peter, 1999.

Preem Vaxholm 2011.

1997-2013

Framsidan på Preems egna tidning. Fram till 2003 var fortfarande pumparna på macken Texaco-röda.

Kund: -Har ni landström här?
Sommarjobbare: -Nej, honom känner jag inte till...

År 2005 läggs äntligen ytterligare en flytbrygga ut vilket ökade mackens kapacitet väsentligt.

2013-
GULF

När Gulf, efter att ha varit borta från Sverige i 31 år, nylanserades 2013 var vi en av de första mackarna som skyltade om. Gulf är tillsammans med bl.a. Shell, BP, Texaco, Caltex, och Esso ett av de mest legendariska petroleumbolagen i världen. Det gör Gulf till ett starkt och uppskattat varumärke än idag. Gulfs legendstatus förstärktes av den amerikanska racingfilmen “Le Mans” från 1971 som utspelar sig under det franska racet “24 heures de Mans” där Gulfteamet tävlar med klassiska Porschebilar av modell 917. Förutom Steve McQueen så medverkar även Louise Edlind Friberg i filmen, känd som Saltkråkan-Malin.

Vi är väldigt glada och stolta över att vara en Gulfmack idag. Vi satsar på högsta kvalitet i allt vi gör och den positiva responsen vi får från alla våra kunder bidrar till att motivera oss ännu mer!

Med en stabil grund i historien och med all vår erfarenhet siktar och satsar vi på framtiden!

 

2013-
Service - Kvalitet - Tradition
4.8/5
0
år av Vaxholmshistoria!
Texaco 1922-1947 (25 år)
Caltex 1947-1966 (19 år)
Texaco 1966-1997 (31 år)
(56 år av Texaco sammanlagt)
Preem 1997-2013 (16 år)
Gulf, sedan 2013 (10 år hittills)
VAXHOLM
Läs mer om oss här →