Fyra år efter första världskriget, samma år som Tutankhamons grav upptäcks och samma år som det svenska folket röstar nej till rusdrycksförbud, grundar sjökaptenen Ossian Wirström en sjömack på Kronudden i Vaxholm. Han väljer att bli återförsäljare för The Texas Company (Texaco) som hade etablerats som bensinbolag i Sverige året innan. På denna tid fanns det endast fyra bensinbolag i Sverige, det var Shell, Pratts, BP och Texaco.
Läget vid Kronudden i Vaxholm var optimalt, det var i mitten av skärgården där flera farleder mötes och det var väl skyddat från den vanligaste vindriktningen från syd-väst.
Ett vitt paviljongsliknande stationshus byggdes ute på udden och på träbryggan bredvid ställdes en pump.
Detta är den äldsta kända bilden på macken, den är tagen nån gång i början på 1920-talet. På det nybyggda stationhuset ser man en rund Texaco-skylt och Texaco kan man även utläsa uppe på säteritakets fas.
Reseaffisch från 1947.
Detta är den äldsta kända bilden på macken, den är tagen nån gång i början på 1920-talet. På det nybyggda stationhuset ser man en rund Texaco-skylt och Texaco kan man även utläsa uppe på säteritakets fas.
Den näst äldsta kända bilden är från 1935, på den ser man en ensam pump och mackens mycket vackra flaggstång. Flaggstångsfästet är alltjämt kvar och är det äldsta av macken som man idag kan se på plats.
Mackens grundare, Ossian Wirström, föddes i en fyrmästarfamilj 1886 och var yngst av sju syskon. Släkten hade levt i Vaxholm sedan 1700-talet så vidareutbildning i Stockholm till sjökapten torde varit ett rätt självklart val. Under första världskriget blev hans lastfartyg torpederat av en tysk ubåt, men alla klarade sig till livbåtarna. Han var 36 år när han etablerade macken på Kronudden. Men sjökarriären var inte över för det, livet ut var han kapten på Waxholmsbolagets ångbåtar. Av Ossians släkting har vi fått en babordslanterna som ska ha tillhört Ossian.
Ossian iförd sin sjökaptensuniform.
Ossians efterträdare, Axel Jensen, föddes i Trondheim 1865. När Axel var 4 år flyttade hans familj till Sverige i och med att fadern, som var en dansk ingenjör, fick jobb med byggandet av järnvägen mellan Falun och Gävle. Axel kom sedan till Vaxholm 1916, han tog anställning på Ramsövarvet, grundade Vaxholms hantverksförening och tog sedan över mackverksamheten efter Ossian.
Ett av Axels barnbarns barn, är idag en stadigt återkommande kund.
Axel Jensen, utanför Texacos kioskbyggnad år 1934.